« Older Home
Loading Newer »

Gentblogt stopt na 10 jaar!

15Jan15

Op 15 februari 2005 hielden we Gentblogt boven het doopvont. Op 15 februari 2015 zetten we er een punt achter.

Tien jaar op het internet, dat is eigenlijk een eeuwigheid. Om het zo’n beetje te situeren: precies één dag voor Gentblogt ging YouTube online. Anderhalf jaar later ging Twitter van start, en een paar maand daarna kon je een account aanmaken bij Facebook.

Al jaren vragen mensen ons regelmatig waarom we dat eigenlijk doen, elke dag werken aan Gentblogt, artikels schrijven, mails in het oog houden, meediscussiëren, foto’s maken, redactiewerk, en zoveel meer.

Al van het begin is het antwoord hetzelfde: gewoon, omdat het wijs is om doen. Niet om er geld mee te verdienen (je wil niet weten wat er ons allemaal geboden is om reclame te plaatsen), niet om een professioneel netwerk op te bouwen (wél om vrienden te maken, en dat is behoorlijk gelukt), niet voor propaganda (hoe erg dat ons soms verweten werd).

We hebben modes en hypes zien komen en gaan — user-generated content en burgerjournalistiek nog aan toe! — maar al die jaren lang bleef het voor ons: we blijven het doen zolang we het wijs vinden.

En daar wringt het nu al even.

We zouden dag na dag persberichten kunnen knippen en plakken, hele of halve reclameboodschappen posten, of het allemaal wat laten doodbloeden: om de paar dagen eens iets plaatsen, en dan om de paar weken. Of we zouden de Buzzfeed-kant op kunnen gaan: “15 redenen waarom de Vlasmarkt niet de moeite waard is”, “Test: welke Gentse politicus ben jij?”, “Je raadt nooit waar de Schepen van Mobilitieit nu weer in de mist ging!”

Maar als het zo moet, dan liever niet.

We zitten bij Gentblogt niet in geldnood, we hebben geen gebrek aan ideeën, we hebben een aantal duidelijke visies op hoe het met Gentblogt verder zou kunnen… maar tien jaar in het “echte leven”, dat verandert ook redelijk wat. Ander werk, verhuizen, duizend dingen te doen… om het nog niet eens te hebben over die zowat halve klas vol kinderen die we met de redactie bijgekweekt hebben.

En, we moeten daar ook realistisch in zijn: we leven niet meer in 2005, zonder Facebook, Youtube of Twitter. Zowat iedereen heeft een smartphone, nieuws wordt geconsumeerd in brokjes van 140 karakters of minder, en discussies gebeuren op Facebook.

Dus houden we liever de eer aan onszelf. We hebben een fijne tijd gehad, we zijn trots op wat we gedaan hebben, maar als het niet meer wijs is, dan is het tijd om ermee te stoppen.

Nog een maand Gentblogt. De foto van de dag houdt een retrospectieve, je kan nog een aantal gastoptredens verwachten van medewerkers en gasten uit lang vervlogen tijden, en op 15 februari doen we de deur dicht.

Gentblogt verdwijnt niet van het internet: dat zou zonde zijn van al het werk dat er in gekropen is. Maar binnen een maand bevriezen we de site, en zal reageren niet meer kunnen.

Dan zal Gentblogt voor altijd tien jaar geworden zijn.

Erfgoedinzicht.be

25Okt14

Museuminzicht.be wordt Erfgoedinzicht.be

Sinds 2012 werken Oost- en West-Vlaanderen nauw samen en varen we samen onder de vlag Erfgoedinzicht.

Eén van de resultaten is een nieuwe website voor roerend erfgoed : www.erfgoedinzicht.be.

Daar vind je de collecties en het aanbod van alle aangesloten musea en archieven in de beide provincies.

Museuminzicht.be wordt niet meer aangepast en zal tegen eind 2014 verdwijnen.

MovE is een samenwerkingsverband van de musea en archieven in Oost-Vlaanderen. Samen met West Vlaanderen werken zij aan de verbetering van digitale collectieregistratie en de ontsluiting hiervan voor het grote publiek.

Erfgoedinzicht.be biedt:

Een ontdekkingstocht doorheen de collecties en laat je verrassen! Vele duizenden objecten staan immers in depot en worden maar zelden aan het publiek getoond. Je kan zoeken op een museum/archief, of op voorwerpen.

In de Oost- en West Vlaamse musea en archieven valt voortdurend heel wat te beleven. Op www.erfgoedinzicht.be vind je alle praktische informatie en een agenda van de tentoonstellingen en evenementen.

Bekijk bij “instellingen” alle musea en archieven van Oost- en West Vlaanderen en ontdek de vele objecten die zij hebben.

Speel mee op www.erfgoedinzicht.be/wedstrijd en win leuke prijzen!

Tot 24 januari 2015 maak je bij een bezoekje aan deze website elke week kans op een mooi prijzenpakket boordevol erfgoedbelevenissen (toegangstickets voor musea, rondleidingen, boeken…).

Ben je nieuwsgierig naar de collecties uit jouw streek? Wil je een culturele uitstap voorbereiden of je eigen virtuele verzameling aanleggen? Het erfgoedportaal van Erfgoedinzicht, een initiatief van de Provincies Oost- en West-Vlaanderen, biedt toegang tot heel wat museumstukken en verborgen schatten. Er verschijnen dagelijks nieuwe objecten, verhalen en evenementen online. Surf dus naar www.erfgoedinzicht.be/wedstrijd, beantwoord de wedstrijdvraag en ontdek het Oost- en West-Vlaamse erfgoed!

Gentblogt heeft jullie nodig!

06Jun10

Versterk Gentblogt tijdens de Gentse Feesten!

Wij zijn op zoek naar schrijvers, fotografen, videografen, dichters, schilders, leeuwentemmers, mimes, concertgangers, reviewers, cocktailproevers, optredenbesprekers, en veel meer! Okay, niet echt op zoek naar mimes. Maar de rest wel!

Tijdens de Gentse Feesten breiden we de redactie uit, en maken we met z’n allen een mega-Gentblogt. Ook meedoen? We vergaderen op 18 juni om 20u - mail ons op redactie@gentblogt.be voor meer informatie (ook als je die dag niet zou kunnen komen).

» Gentblogt heeft jullie nodig!

Gentblogt beste stadsblog van Vlaanderen !

15Dec09

Gentblogt is dus weer de winnaar geworden van de verkiezing welke het blad Clickx elk jaar houdt. De beste stadsblog van geheel Vlaanderen.  Een pluim op onze hoed en daar mogen we trots op zijn.  ( Later meer nieuws.)

Sandy Denny-Fotheringay 2

12Sep09

Enkele maanden geleden kreeg ik een mail vanuit Engeland, van David Suff van Fledg’ling Records.

Als groot bewonderaar van de Engelse Folkmuziek wilde hij een 2e (plaat-oorspronkelijk) CD van de groep Fotheringay uitbrengen. Een hommage aan de talenten van zangeres-componiste Sandy Denny die in deze groep het voortouw nam. In samenwerking met Island Records is deze CD, en LP,  er uiteindelijk gekomen. En zijn vraag was natuurlijk of hij de foto’s mocht gebruiken die ik in 1972!, had gemaakt van haar toen ze optrad in Vlissingen met o.a. de super folkgitarist en componist Richard Thompson.

Dat na zo veel jaar de foto’s weer eens van pas komen! Inmiddels staan deze foto’s zowat op elke website wat Engelse folkmuziek aangaat( ben ik later achter gekomen). Het internet schept zoveel meer mogelijkheden dan het verleden, toen er nog geen sprake was van computergebeuren. In Duitsland staan ze op een verzamelsite, en inmiddels vermeld de Italiaanse Sandy Denny pagina op de Italiaanse wikipedia ook deze foto’s, (weliswaar met mijn toestemming) En dus ook op You Tube en dergelijke. (en ik kan daar eigenlijk niets aan doen, maar ik ben al vereerd dat ze gebruikt worden.)Op de foto’s hierbij de hoes van de CD, en de binnenzijde van LP.

Mocht er belangstelling zijn voor de CD en LP, kan ik de gegevens van David Suff doorgeven.

En natuurlijk ook dankzij de medewerking van Flip Feij, de “grote Richard Thompsonkenner”. Hij was erbij tijdens het concert van Sandy als journalist.

skyline gent

14Aug08

Gentse Feesten: Puppetbuskers en “Mira Miro”(straatfestival) 2008

24Jul08

 

De Gentse Feesten zijn weer voorbij en enkele van de leukste onderdelen waren het Puppetbuskersfestival en het straattheaterfestival “Mira Miro”. Hierbij enkele impressies.

Roeien 2 x 4

22Apr08

roeien-02.jpgroeien-01.jpg

Nieuw gebouw in “Bourgoyen”

22Apr08

lente-in-bourgoyen-05-verpozing-aan-het-water.jpgbourgoyen-natuurgebouw-02kopie.jpgbourgoyen-natuurgebouw-01.jpg

Zondag 20 april werd het nieuwe “passiefhuis” Bourgoyen geopend.Een grote aanwinst voor het mooie natuurgebied op de grens van Gent en Mariakerke.

“le plat pays”

16Mrt08

landschap-zeeland-01.jpg

het vlakke vlaamse land-als één lijn, als één vlak…


 

Over